Wijnboer

Bas Zweers van snelle bankjongen naar wijnmaker in Italië

‘STOP’ een bordje ‘vendesi’ te koop, langs de weg. ‘Rij erin, misschien is het leuk’, riep Bas tegen zijn vrouw. En dat was het, beiden vielen als een blok voor het leuke boerderijtje tussen de wijngaarden. En al snel was de koop gesloten.

Maar dit verhaal begint totaal anders. Dit was niet het plan. Bas Zweers en zijn vrouw Jorina Karsten woonden en werkten in Amsterdam en droomden van een zeilreis. En in 2008 kozen zij het ruime sop om een jaar lang rond te zeilen. Maar dat ging goed mis. Na een paar weken liep het schip op de klippen in het zuiden van Zweden. Een storm zwol aan tot orkaankracht en kwam precies over de kleine haven waar zij aangemeerd lagen. Een enorme golf trok alle kikkers uit het dek, alle lijnen braken en samen met nog twee zeilboten raakte het op drift. De boot was total loss, Bas en Jorina keerden huiswaarts met enkele lekkende Ikea tassen. Wat nu? Een vriend bood Bas zijn huisje aan in Frankrijk. ‘Neem je tijd en denk maar na wat jullie willen gaan doen.’

Langzaam groeide een nieuwe droom. Beiden hadden immers een jaar de tijd en wilde dat gebruiken om een vakantiehuisje op te knappen. Wellicht door Jorina’s banden met Italië, haar opa was Italiaan, vonden zij hun plekje in Le Marche, met kleine wijngaard. Voor het onderhoud keek Bas mee bij de buren en een kleine wijnmaker in de buurt. Daar leerde hij de traditionele wijze van onderhoud en het maken van de wijn zelf. Deze hobby rook naar meer.

Bas streeft ernaar de natuurlijke processen te respecteren en werkt zoveel mogelijk op biologische wijze. Na het besluit om in Italië te blijven trok hij meer wijngaarden aan met rassen als: Verdicchio, Biancame, Sangiovese, Montepulciano en Merlot. Hij maakt drie wijnen: een witte Marche Bianco, een rode Esino Rosso en een spumante. ‘Ik ben bezig om de methode traditionelle, waarbij de tweede gisting op de fles zorgt voor het koolzuur, onder de knie te krijgen.’ De eerste flessen zijn inmiddels te koop.