Een Marche Bianco gaat erg goed met schelpdieren en visgerechten.

Spaghetti alle vongole

vongole

Voor 4 personen
– 4 tenen knoflook
– 10 rijpe kerstomaatjes
– (voor wie van pikant houdt) ½ gedroogde rode Spaanse peper
– ½ bosje verse bladpeterselie (15 g)
– 350 g spaghetti
– olijfolie
– 500 g vongole of kokkels, gewassen en ontbaard
– 1 glas Bastiano Marche Bianco
– extra vergine olijfolie (liefst Bastiano)

1. Zet de vongole 2 uur van te voren in een bak met lauwwarm water met veel grof zout (zo ‘spugen’ ze hun laatste zand uit).
2. Kook de spaghetti in ruim gezouten water zolang als op de verpakking staat.
3. Zet een koekenpan op en doe daar de knoflook en naar wens hete pepertjes in. Na twee minuten kunnen de vongole erbij.

Pasta al Tartufo

In november zijn in Le Marche veel truffelfestivals. Dat is niet voor niets, echte verse truffel is bijzonder en delicaat. Het wordt in Italië veel gebruikt in risotto en tagliatelle gerechten, maar ook in ovenschotels en natuurlijk is het ook overheerlijk in de omelet.
Wijntip: Bastiano Esino Rosso

Ingredienten voor 4 personen
400gr tagliatelle all uovo (met ei)
100gr boter
100gr parmigiano reggiano
een bolletje van minimaal 35gr (verse) truffel
 (raspen)
1 kleine ui
zout en peper

Kook de pasta in een grote pan met water en 10gr zout. Ondertussen laat je de boter smelten in een koekenpan. Fruit de helft van de geraspte tartufo samen met een fijngesnipperde ui op laag vuur in de boter. Giet de pasta af en meng die in de koekenpan met de boter. Serveer op een bord en strooi wat parmigiano erop. Daarna afmaken met enkele snippers truffel.

Buon apetito.